torsdag 25. august 2011

Valgdagbok (X): SV i krise?

De siste dagene har vi hatt fire meningsmålinger (TV2, Dagbladet, VG og NRK) Gjennomsnittet for disse ser slik ut (avstanden til valgresultatene i 2007 i parentes) : Ap 32.3 (+ 2,7), SV 4,8 (-1,4) , Sp 5,6 (-2.4), Rødt 2.2 (+0.3), H 25.5 (+6.2), Frp 14.8 (-2.7), KrF 5.7 (-0.7), V 5,8 (-0.1), Andre 3.1 (-2.1). Ap og Høyre ligger an til et godt valg, mens Frp og de to junior-regjeringspartiene SV og Sp, og Frp sliter. Men usikkerheten er større enn noensinne og det er ennå 19 dager igjen.

«SV: Krise? Hvilken krise?»

Dette er Aftenpostens overskrift i dag. Og reaksjonene er slik de alltid er når et parti har problemer ut fra alarmmålinger, intern kritikk og muggen stemning. Gjennomsnittet for de siste dagenes kommunevalg-målinger gir partiet 4.8, det er 1.4 mindre enn i 2007. I dette gjennomsnittet er partiet er mindre enn både Sp, KrF og V.

Tidligere nestleder i SV, Rune Slagstad, forteller i Klassekampen i dag han han ved dette valget vil stemme Rødt fordi partiets ordførerkandidat i Oslo, Matianne Borgen, stemte for det store budsjettkuttet ved Oslo Universitetssykehus.

I en fersk måling i Bergen er partiet halvert ifht 2007 og må se seks partier foran seg – Rødt er større - og det har bare rundt 30 pst av valgresultatet i 2003.
«Gjør vi et så dårlig valg som dette tyder på, er vi nødt til å gå åpent gjennom hele vår måte å organisere oss på. Det gjelder regjeringssamarbeidet, ledelsen og hele vår eksistens. Hvis valget blir dårlig, da skal jeg være der og gi beskjed», sier stortingsrepresentant i forrige periode, Rolf Reikvam, til VG. Så sent som i mai inviterte en rekke SV-ere til åpent opprør mot partiledelsen.

"Kilder nær partiledelsen" sier til VG at et svakt valg kan tvinge fram endringer i ledelsen, mens "SV-kilder, som ikke vil bli sitert offentlig", sier til Aftenposten, at mange i partiet er irritert over utspillet som kommer i en situasjon der SV åpenbart har problemer. Men ingen er foreløpig innstilt på å ta den debatten, trolig av frykt for at valgkampen skal spore av allerede i starten.

«Vi samarbeider i regjering med vår største konkurrent om velgerne, Vi har oppnådd mye, men vi har ikke vært flinke nok til å vise hva vi får til», sa en tydelig presset Kristin Halvorsen i partilederdebatten.

«Det gikk ikke så bra for SV etter at de fikk Kunnskapsministeren. De la seg raskt ut med velgerne» fremholder valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning til politisk.no. I en undersøkelse kommer det frem at bare halvparten av SVs velgere i 2009 mente at partiet har den beste skolepolitikken. Blant velgerne som sier at skole og utdanning er viktigst, fikk både H og Ap høyere tall enn SV.

SV skapte store forhåpninger om et løft for utdanning, men har lagt seg ut med store deler av utdannings- og forskningssektoren. Det er mye vanskeligere å snu en trend med fallende sakseierskap når du sitter i regjering og gir inntrykk av at det ikke er økonomisk rom.

Meningsmålinger er ikke valg, noe Kristin Halvorsen meget betimelig har sagt flere ganger. Hun tenker at «jeg har vært heldig som SV-leder. Tenk på hvilket kjør Erna Solberg hadde fra sentrale høyrefolk da Høyre gjorde det dårlig på målingene. Jeg lever godt med at en og annen er misfornøyd.» Men Erna brukte tid på å komme seg opp, Kristin har ikke mange dagene igjen til valget.

Rødt eller Frp?
Før valgkampen var pater Aage Hausken sikker på at han som vanlig ville stemme enten på Rødt eller Frp. Men nå er han kommet i tvil, forteller Hordaland. I Oslo stemte han Frp, men sist ble det Rødt på grunn av partiets holdning til dyrevern og pelsdyrnæringen. Nå møtte han en hyggelig SV’er på stand, og lurer på om han kanskje skal putte deres liste i urnen i år.Han løser nok mysteriet, kriminalforfatter som han også er, (bl.a. «Den dypfryste pateren»).

Noen ville kanskje si som Hadith (muslimenes nest viktigste bok): «Glem det som gir tvil, og hold fast ved alt som gir tro». Men det er jo også slik at det bor mer tro i ærlig tvil enn i halve trosbekjennelsen.

Hvorfor stemme?
Når vi først er i Hordaland, registreres en uttalelse Trond Århus kom med etter et besøk på valkampstanden til Ap: Det er meiningslaust at slike som meg skal vera med å bestemma kven som skal styra her i. Eg har ikkje peiling på politikk, og har ingen planar om å røysta ved valet. Er det verkeleg demokrati at alle som kan røysta skal gjera det?

Sofavelger Loyd Henriksen, Kvam, er heller ikke begeistret over tanken på å avgi stemme. I et innlegg i Aftenposten nekter han « å gi politikerne god samvittighet ved å gi dem min stemme, legitimere det de gjør, når så mye av det de gjør går gal vei. Og min motstand gjør meg hverken samfunnsfiendtlig, illegitim, dum eller doven. Var det mer demokrati og mer åpenhet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etterlyste?»
Kanskje er ikke alle appeller om at det viktigste er å stemme innertiere.

Trine og pengene

Valgkampmidlene er ulikt fordelt, her er det ikke snakk om å dele godene. Aftenposten forteller at Ap får i alt vel 7 mill.kr fra LO, mens Venstre får minst, 20.000 kroner. «Kandidatene betaler mye av egen valgkamp: De dekker materiell, folk sover i bilen og skriver aldri reiseregninger. Vi har ikke råd til å leie inn hjelp til noe som helst, men gjør alt selv», sier Trine Skei Grande.
Som medlem av menighetsrådet i Grønland kjenner hun nok bibelordene om å få «lønn i himmelen».

Om hun ikke får penger, får hun i alle fall ros fra Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV2. Han er en av mange journalister som har båret på et dypt savn etter tapet av Lars Sponheims overskriftsskapende formuleringer. Men – «jeg savner ham ikke lenger. Den normalt litt introverte, tidvis unnselige og periodevis usynlige Trine Skei Grande ble debattens desidert friskeste pust. Hun var saklig god. Hun var akkurat passe ivrig, aggressiv – og tidvis morsom, slagferdig og troverdig begeistret for sitt eget budskap».


Notert

Rundt 80 prosent av velgerne i Troms og Finnmark er ikke påvirka av terroren mot regjeringskvartalet og Utøya

Frp vil ha nulltoleranse mot tagging. Men byrådet i Bergen, som er Frp er en del av, vil gjøre Bergen til den nordiske hovedstaden for grafitti og gatekunst.

Ordføreren i Eidskog ønsker rikspolitikerne velkommen til å delta i valgkampen deres, men på en betingelse; at de ikke blander seg inn.

En av fem som har testet NRKs valgomat og som ender opp med et annet parti enn det de trodde, sier de vil stemme annerledes etter å ha tatt testen.

Reglene for å få stemmerett for nordiske statsborgere er svært liberal i Norge når det gjelder kommunevalg. Bare to og en halv måned må man ha bodd i landet for å kunne stemme den 12. september. I tillegg må man huske å bostedsregistrere seg.

49 prosent av dagens folkevalgte tar gjenvalg ved årets valg, viser en undersøkelse NRK har gjennomført.

Ap og Høgre i Tokke er enige om et teknisk samarbeid etter valget.

Fredrikstad har fått 300 000 kr fra Landsorganisasjonen sentralt for å skaffe byen en rødgrønn ordfører.

Sp og Ap er sammen i regjering, men er arge motstandere i rekke norske kommuner, blant annet i Sør-Varanger. «Vi vil aldri støtte en Ap-ordfører», sier Sp.

Ap har lagt ut en invitasjon – ledsaget av en smilende statsminister på sykkel – med spørsmålet: Hei, har du lyst opå et besøk av meg for å prate litt am Arbedierpartiet viktigste saker.

Fra twitter:
Koblingen AP og LO er genialt sikrer AP mange penger og stemmer. LO får betalt tilbake verv og privilegier Øystein Svarod

Det er onsdag. En dame til en annen i Senior Høyre: "Var festen bra i går". Da skjønner jeg at det er mulig å være ung for alltid. Leif Aunvik

Problemet til SV er ikke SV-Kristin, det er regjeringssamarbeidet. Det er der de taper velgere. Kristin er bra nok i massevis! Thomas Finne

Hva om mediene lager oversikter over hvordan partiene stemmer istedenfor å spørre hva de synes om ting. Liv mer interessant enn lære Bjørn Helge Græsli

Vi har det vel greit i Norge når vann i svømmebasseng er tema tredje valget på rad. Chr. Fougner

Kudos til alle politikere på småting og Storting som står opp tidlig for å gi meg en varm kopp kaffe på vei til jobb. Kjetil Johnsen

Dagens sitat: Selv Arbeiderpartiet gjør feil, men ikke si det til noen! Jens Stoltenberg i Horten




Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar