onsdag 25. juli 2012

OL (1): Dopingjuks

«Ni utøvere utestengt for dopingmisbruk to dager før OL».  
Overskriften sto onsdag. Den kom ikke overraskende, og en dopingskandale kommer sjelden alene.  Idrettslege og dopingekspert, Inggard Lereim, tror bruk av fjerde generasjon EPO og genmanipulasjon kan bli avslørt under London-OL. Den ca.1900 år gamle bønnen fra satirikeren Juvenal er stadig like levende: Orandum est ut sit mens sana in corpore sano -  man må be om at sjelen er sunn i et sunt legeme.


Allerede ved OL i 1904 ble stryknin brukt av maratonløpere for å forbedre prestasjonene. Senere er flere av de aller fremste avslørt for juks. Nå sist den marokkanske mellomdistanseløperen MariemAlaoui Selsouli, som tidligere i år ble tatt for bruk av det vanndrivende maskeringsstoffet furosemid. Hun var medaljefavoritt på både 1500-, 3000- og 5000-meter.
     Ben Johnson - jukser
     Marion Jones - jukser

De største dop-skandalene i OL har skjedd på 100 m. To dager etter at den jamaicansk fødte canadieren Ben Johnson  stormet først over mållinjen i Seoul i 1988, ble han diskvalifisert for doping. Han ble også fratatt  verdensrekorden på 9.83. 

I OL i Sydney i 2000 så jeg sprintdronningen Marion Jones, med dobbelt statsborgerskap fra USA og Belize. Hun var imponerende, og ble den første kvinne som vant fem medaljer under ett og samme OL: Gull på 100 m, 200 m og 4 x 400 m stafett, bronse i lengde og på 4 x 100 m stafett. Hennes kulestøtende mann ble doping-utestengt før lekene. Det ble mange spekulasjoner om også Marion var dopet, og syv år senere innrømte hun at hun hadde fått anabole stereoider av treneren og lenge trodd det var kosttilskudd. Medaljene måtte ned av veggen og Marion fikk seks måneder i fengsel.
Jones karriere lignet mye på den til Florence Griffith-Joyner, Flo-Jo. Hun vant 100m i Seoul på 10.54, 3/10 foran nr.2. På 200 m ble det v.rek. med 21. 4/10 foran sølvvinneren. Hun fikk også gull på kortstafetten og sølv på den lange/4x400 m). Under hele karrieren ble Griffith-Joyner forfulgt av rykter om doping, men ble aldri tatt i dopingkontroll, verken i eller utenfor konkurranser Hun døde i 1998, bare 38 år gammel.


 Flo-Jo har stadig verdensrekorden både  på 100m, 10,49, og 200m. Ingen av dameøvelsene til og med 3000 m er satt etter 1996. Den eldste er tsjekkeren Jarmila Kratochvílovás 800 m fra 1983 med 1.53.28, og to år senere løp øst-tyske Marita Koch 400 m på 47.60. Også i høyde, lengde, kule og diskos er kvinnens verdensrekorder fra før 1990. Eldste herrerekord er fra 1991, Mike Powell 8.95 i lengde, han var den første som slo Bob Beamons utrolige 8.90 (55 cm over den gamle rekorden) fra Mexico-OL i 1968.


I Sydney fikk vi på åpningsdagen vite at den norske vektløfteren Stian Grimseth hadde avlagt positiv prøve tidligere på året. Han skyldte på kosttilskuddet Ribose, ble hjemsendt, og inngikk i 2006 et økonomisk forlik med produsenten.
I Sydney ble også bryteren Fritz Aanes dopingtatt for et stoff som kom fra et kosttilskudd.I de siste 11 OL er er flest, 36, tatt for doping nettopp i vektløfting.


                                          Tony André Hansen - jukser    

Under OL i Beijing for fire år siden var det nok mange som ble overrasket da Norge vant bronse i sprangridning lag. Men  medaljene forsvant et par måneder senere da Tony André Hansen ble dømt for ulovlig medisinering av hesten Camiro. Et ulovlig medikament  var smurt på hestens forbein for å gjøre den mer følsom for å unngå riv.

Penger, gull, heder og ære står mot ønsket om sunne sjeler i sunne legemer.  Vil vi få gode nok analyseprogram, større forståelse om ikke for etikken så i det minste for de potensielle risiki knyttet til misbruk av genmanipulasjon i prestasjonsforbedrende hensikt?

Det snakkes om bevisstgjøring innen idrettsorganisasjoner på alle nivåer, fra skole- og amatørnivå til internasjonalt elitenivå. Men hjelper det egentlig mye når norske idrettsledere gjør sitt beste for å få dopingtatte med til London? Jeg tenker på saken med kappgjengeren som for to år siden ble felt for doping, men fikk hjelp av Olympiatoppens folk – privat, som det sies - underveis i soningen. Hvoretter klubben hans dagen etter soningen var gjennomført, arrangerte et stevne for å få ham under OL-kravet.

Det vil være mer effektivt mot misbruk om man internasjonalt blir utestengt lenger.
Vi kan i det lengste håpe at London OL ikke får flere dopingskandaler. Men siden jeg begynte med Juvenalpasser det å avslutte med Aristoteles: Håpet er en våken drøm.


Blogglisten

1 kommentar:

  1. Enig. Utestengelse i minst 4 år må nok til. Slik det er nå er konsekvensene av å bli tatt så små, at for mange er villige til å ta sjansen på å dope seg.

    Her er en visualisering av antall dop-tilfeller i sommer-OL per sport:
    http://www-958.ibm.com/software/data/cognos/manyeyes/visualizations/summer-olympics-68-08-doping-by-sp

    SvarSlett