mandag 20. juli 2015

Vi tar Båhuslän tilbake

STENSJÖ, BOHUSLÄN: Ferie-Norge? Bohuslen, som det het, var under norsk overhøyhet

 Smøgen er et av de best besøkte  sommerstedene på den svenske vestkysten
 i over 600 år. Hadde ikke den dansk/norske kongen Fredrik III vært så oppsatt på å få revansje, kunne norske flagg fremdeles ha vaiet offisielt over områdene på vestkysten fra Svinesund og ned til Gøteborg også de siste 357 årene.
Men rødt, hvitt og mørkeblått fortrenger i dag lyseblått og gult. Norge gjennomfører en invasjon der det i norsk stedet for geværklikk bare høres at kassaapparatene går varme ved mottak av norske kroner som helt har overtatt for tre kronor. Om sommeren er Bohuslän norsk, og resten av året strømmer norske penger ut og høster stugor, torp, leiligheter og moderne helårsboliger.
 

Den svenske rekmacka er uslåelig, her fra Skäret i Kungshamn
Det som en gang var tapt, kjøpes nå tilbake. Nesten ni av ti ledige fritidseiendommer kjøpes av nordmenn. Her er det ikke boplikt. Kommunens planlagte helårsboliger er kjøpt av nordmenn . 1300 tonn norsk sand fra Jæren er fraktet til jernbanearbeideres gamle feriested. Strømstad og Bohuslän for nordmenn. Klassisk er historien om nordmenn på restaurant i Strømstad som bestiller dyrt og forkynner til de øvrige gjestene: ”Ja, dette har vi råd til, vi har nemlig ingen statsgjeld.” Enkelte båtførere oppfører seg også slik at det er pinlig p være norsk, men i det store og hele er nordmenn vel ansett
Vi tar bussen fra Oslo til Uddevalla for å besøke Geir Arne og Camilla og tre barnebarn. Neste generasjon kjøpte hytte her før den store norske invasjonen, rimelig fordi den ligger innerst i en fjordarm. Men vannet er varmere enn ute ved kysten og klippene er eksepsjonelt velegnede for klatring av det mer tekniske slaget. Et strålende sommersted med kort vei til Kungshamn og Smögen.

 


Bohuslän er et eldorado for klippeklatrere, også for yngre
For den som er glad i så vel friske bær som ferske brød, er Stensjøkrysset en feriebonus.  Nesten nærmeste nabo er et av Vest-Sveriges beste bakerier, Lyckans Stenugnsbakeri.  I bærbutikken er det både jordgubbar og hallon (jordbær og bringebær). Vel  verdt et besøk.  På E6 tar man etter Munkedal  av 162 mot Kungshamn, Smögen, i Hallingen ta  171 mot høyre i   Kungshamn, Smögen. Kjör förbi Nordens Ark (interessant særlig for barnefamilier) , og du finner bakeriet etter 4 km.,
Nabo Ingemar synes det hadde vært greit nok om Bohuslän fortsatt hadde vært norsk ikke bare i gavnet men også i navnet. Røttene over grensen er mange og gamle. Noen mener de går helt tilbake til Harald Hårfagre, men generelt mener historikere at vi rådde grunnen fra tidlig 1000-tall, Magnus Olavson og Harald Hardråde, frem til den fatale (alt ettersom man ser det, tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård sa på et morgenmøte i den norske delegasjonen i 1977 at 4 millioner nordmenn var utmerket, men at 80 millioner hadde vært en katastrofe både for oss og Europa) freden i Roskilde i 1658.
Slik ser det ut i mange vestsvenske havner, her fra Bovallstrand. Strålende restaurant på kaikanten
Bohuslän er oppkalt etter den norske middelalderborgen Båhus festning, grunnlagt av Håkon 5 Magnusson i 1308 på det strategiske punktet der Göta älv deler seg. Danskene hersket over Halland, og det var såvidt Birger Jarl fikk sikret Sverige en trang korridor til Kattegat og sjø. Fra omtrent 1050 til 1658 var Båhuslen et av Norges og en del av Oslo bispedømme I området ble det gjennom århundrene kjempet titt og ofte, Sverige ville gjerne ha kystlinje og Norge og Danmark befant seg vel med det de hadde. Men du gamla og fria var aggressivt, og i 1645 måtte Norge avstå Jämtland og Härjedalen til Sverige ved freden i Brömsebro.
Trening også i ferien, Miriam har snart schmetterling på bom inne, pappa Geir Arne følger opp
Det var dette nederlaget Fredrik III ikke kunne forsone seg med, og det ble forsøk på revansje 12 år etter. Det gikk dårlig for ham og desto bedre for svenskene som gikk på det isfrosne vannet over til Sjælland og tvang et overrumplet yndigt land i kne. Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark gi fra seg Blekinge, Halland og Skåne, vi mistet Bohuslän, og Nordenkartet har senere sluppet store revisjoner.




 

 

 































Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar