lørdag 12. september 2015

En dag igjen

I en meningsmåling for Aftenposten, offentliggjort i kveld, er Arbeiderpartiet for første gang på svært lenge målt under 30 pst (29.4 i avisen 29, 8 hos pollofpolls) . Tallene (2011): Ap 29,4  H 25,8  Frp 10,5  Sp 8,1  MDG 4,4 KrF 5,8, V 5,3  SV 4,9  MDG 4,7  R 2,7
TV-tallene fra lørdag kveld er annerledes særlig for Sv og Venstre: R 2,6 SV 5,9 MDG 5,2 Ap 31,8 Sp 7,4 V 6,6 KrF 5,0. H 23,4 Frp 9,5.

 
Gjennomsnitt for gårsdagens tre målinger ; R 2,8 (+ 1,3), SV 5,1 (+1,0)  MDG 4,8  (+ 3,7) Ap 30,9 (-0,8 ), Sp 7,6 (+0,9), V 5,7 (-0,6), KrF 5,6 (-), H 24,0 (-4,0), Frp 10,6 (-0,8).

Pollofpolls har beregnet situasjonen slik: R 1,9 SV 4,2 Ap 31,6 Sp 7,5 V 5,6 KrF 5,6 H 23,3 Frp 11,4

Oslo:  Ap -1, H -3, SV - 1, V -1, MDG +5, R +1 (TV2)
Oslo:  Ap -1. H -4, SV (-) Frp +1|, MDG  +4, KrF +1, V -2, R +1  (VG)
 
Askim: Ap -1, H +1, Frp -2,, SP +2, MDG +2, Andre -2
Eidsberg: Ap +2, H -1, Frp -1, SV -1, MDG +1
Moss: Ap +1, H -6, SV +1, MDG +2, Rødt +2
Voss: Ap +1, H -1, Frp -1, Sp -1, V -1|, MDG +3
Nord-Trøndelag fylkesting: H -2, Frp -1, Sp +2, MDG +1 (Trønder-Avisa)
Nord-Trøndelag fylkesting: Ap -1, H -1, Sp +1, MDG +1 (Adresseavisen)
Sør-Trøndelag fylkesting: Ap +1, Frp +1, V +1, MDG +3
Mandal: Ap +2, H +1, Frp -2, KrF -1
Aust-Agder fylkesting: Aå +2, H -2, Frp -1, MDG +1
Vest-Agder fylkesting: Ap +1, Frp -1, KrF -1, MDG +1
Verran: H +1, V -1
Bærum: Ap -2, H-3, Sp +1, KrF +1, MDG +2, Andre +1
Asker: Ap -1, H -6, Frp +3, KrF +1, V +1, MDFG +5, Andre -3
Tønsberg: H -4, Frp +3, SV -1, MDG +2
Råde: Frp -1, KrF +1, V -12, MDG +2
Hvaler: Ap +1, H +2, Frp -2, SV -1, V -1, MFG +1|
Bergen: Ap +2, H -9, SV +2, Sp +1, KrF +1, MDG +4, Andre -1
Møre og Romsdal fylkesting: Ap -1, H -1, SV +1, KrF +1, V -1, MDG +1
Hof: Ap +3, H -3, Sp -2, Andre +2

Debatt-terningkast er en mer underholdende enn opplysende øvelse. Men slik er i alle fall resultatet fra Dagsavisen,  VG og Dagbladet. 15: Solberg og Støre,. 12: Hareide, Grande og Lysbakken. 11: Jensen. 9: Vedum. 8: Hansson.

Foran 2017
Valget mandag er  et interessant forvarsel om hva vi har i vente om to år. Bli det valgnederlag for Høyre og Frp slik meningsmålingene tyder på, er det over og ut med Erna Solbergs og Siv Jensens mindretallsregjering om to år. Aldri i verden om Knut Arild Hareide og KrF vil være støtteparti for den blåblå regjeringen i neste stortingsperiode. Da er det mer sannsynlig at KrF vil gi støtte til en mindretallsregjering av Ap.
Arne Strand, Dagsavisen

Vinner man valget hvis man vinner flytvelgerne?
Flytvelgerne er yngre, bosatt i tettbygde strøk, med høyere inntekt og høyere utdanningsnivå enn partienes øvrige velgere. Arbeiderpartiets flytvelgere skiller seg noe mer fra sine partifeller enn det Høyres flytvelgere gjør, men alt i alt er det små forskjeller mellom flytvelgere og andre Ap/H-velgere.
Hvis Arbeiderpartiet eller Høyre ønsker å sikre seg stemmene til flytvelgerne, kan partiene forsøke å bevege seg mot et ideologisk sentrum (langs høyre-venstre-aksen). Et åpenbart problem med en slik «sentrumsstrategi», er – som figuren tydelig viser – at det store flertallet av velgerne befinner seg nærmere fløyene. Disse kjernevelgerne vil ikke nødvendigvis være fornøyd med at partiet beveger seg bort fra mer tradisjonell venstre- og høyrepolitikk. En slik strategi vil altså kunne medføre kostnader i form av en demobilisering av egne velgere og tap av velgere til andre partier.
Velgervandringene fra 2009 til 2013 bekrefter ytterligere at dilemmaet var særlig akutt for Ap. Selv om Arbeiderpartiet hadde et nettotap av velgere til Høyre, tapte de enda flere velgere til sentrumspartiene. Tapene til hjemmesitterne var samtidig større enn tapet til Høyre. I 2013 var altså velgere som ble sittende hjemme eller gikk til andre partier et større problem for Ap enn velgere som vandret over til Høyre.
Risikoen for partier som forsøker å vinne flytvelgere som befinner seg i en ideologisk mellomposisjon, er med andre ord at man risikerer å støte kjernevelgerne fra seg, enten til andre partier eller til sofaen.
Bernt Aardal ved Institutt for statsvitenskap, Johannes Bergh og Stine Hesstvedt ved Institutt for samfunnsforskning

Finnes ikke a- og b-stemmer

Ideen om at folk som ikke er smarte eller opplyste nok bør holde seg hjemme, er helt fantastisk elitistisk. En opplyst og engasjert befolkning er selvsagt alltid et gode. Men i et ekte demokrati finnes det ikke a- og b-stemmer. Om du velger et parti fordi du synes partilederen er flink, fordi de går til valg på en enkeltsak som er viktig for deg, fordi du har lyst til å gi regjeringen en på trynet, fordi du identifiserer deg med partiets identitet eller fordi du bare var litt gretten den dagen, spiller ingen rolle. At noen ender opp med å ta et uinformert valg, er ingen trussel mot demokratiet. Å innbille folk at de ikke er smarte nok til å være verdige velgere, derimot, er en farlig vei å slå inn på.
Hege Ulstein, Dagsavisen

Ikke knust og overkjørt

Då denne framandkulturelle innvandraren i Arbeiderpartiet steig ned til ordinære politikarar og folk flest, viste det seg at supermannen er ein vanlig, sårbar politikar som taper sine overnaturlige krefter når han blir utsett for krangel, kritikk og kryptonitt

Andreas Hompland i Dagbladet
Jeg har ikke opplevd at dette har vært en valgkamp hvor jeg har stått i vann og møtt tunge nedbørsskyer. Man går ikke gjennom en valgkamp på en rett linje. Det må justeres, forbedres og rettes underveis. Jeg følte meg ikke som knust, overkjørt eller rullet i tjære med fjær. Jeg kan ikke argumentere med mediene om mine egne prestasjoner. Men jeg tror ikke de som jobber med meg kunne se en knust eller overkjørt person.
Jonas Gahr Støre, Ap

Men stemmer de MDG?
Grønt stup? I lang tid har Miljøpartiet De Grønne (MDG) økt – og blitt kåret til valgets store vinner. Nå lyder det varsko: Bakgrunnstall fra flere byråer viser at den store, grønne velgerveksten særlig kommer fra én upålitelig gruppe: «Usikre» ved forrige valg.Det er en type velgere som har høy andel av folk som aldri kommer seg til stemmelokalet. Fagfolkene tror derfor ikke MDG når de sifrene som gallupene nå viser.
Per Anders Hoel. Vårt Land

Med sideblikk

Skolevalet blei ein kolossal triumf for Arbeiderpartiet. Eg er skuffa over ungdommen. Det er forståelig at folk flest lener seg til eit statsberande modellparti når livstida er inne for trygghet for arbeid og inntekt og pensjon, men før det burde dei jo ha vore innom noe meir spennande og utfordrande.
Kom i hus orda til den ubikvitetiske og allestedsnærværende Frank Aarebrot. Dei er eit valforskar-konsentrat av 200 råd på 200 minutt: «Hjemmesitting er en halv stemme til dem du liker minst.»
Andreas Hompland i Dagbladet

Anundsen valgkampens høydepunkt?
Hva var egentlig høydepunktet, den dominerende sak i valgkampen 2015, ved siden av Syria, flyktningkrisen og det nasjonale gjennombruddet for Miljøpartiet De Grønne? Svaret må den enkelte få gjøre opp med seg selv. Men sikkert er det at «Trygghet i hverdagen», justisminister Anders Anundsens debutfilm, kastet lys over ualminnelig mange sentrale problemstillinger og samfunnsspørsmål på én og samme gang: Forholdet mellom politikere og byråkrater, forholdet mellom politikere og presse, forholdet mellom informasjon og journalistikk.
Halvor Hegtun, Aftenposten
Oppfattes ikke som partipolitikk

Høsten 2015 har verden kommet til Norge. Bilder av døde barn på Europas strender, reportasjer om familier på flukt over sjø og land og oppslag om de stusselige kårene som møter dem som tar seg hit, har beveget folk. Den vanligvis tause majoritet har satt i gang en storstilt Syria-dugnad. Også Frp-ere engasjerer seg. Sjenerøsitet er inn, alt som kan smake av smålighet er ut.
Anne Marte Blindheim, Dagbladet

De klassiske innvandringsskeptiske strømningene slo ikke til blant velgerne. Frp oppfattet tydelig signalene og har med all kraft de siste par ukene forsøkt å definere seg som en del av denne solidaritetsbølgen – med forslag om ekstra milliarder i nødhjelp til nærområdene, og besøk til flyktningleirer i regionen. Så langt virker det som om velgerne ikke oppfatter dette som troverdig. I første omgang kan det virke paradoksalt at heller ingen av de andre partiene får en oppsving av sympatibølgen for Syria-flyktningene, slik SV fikk under Irak-krisen på 2000-tallet. Årsaken må være noe av den samme som for Frp: Nemlig at det er en tverrpolitisk opinion som stiller seg bak økt innsats i en krisesituasjon – det oppfattes ikke som partipolitikk.
Magnus Takvam, NRK

Raskere og enklere
Ved første øyekast er det lett å tenke typisk Høyre - velkledd og ordentlig. Men vi skjønner fort at det er et stort hjerte bak den blårutete skjorten til femti år gamle Svein Håvar Korshavn.»
Betalt Høyre-intervju i Oppland Arbeiderblad

Politisk TV- reklame kunne bli en nødvendighet i fremtiden, antydet Raymond Johansen, men i mellomtiden hadde både Ap og Høyre begynt å eksperimentere med noe som gikk raskere: De satte sine egne informasjonsmedarbeidere til å intervjue sine ordførerkandidater, for deretter å betale aviser i pengenød for å få intervjuene på trykk.
Halvor Hegtun, Aftenposten

Anders og Atle
Rasmus Hansson er vel den eneste som klarer å hamle opp med Atle Bjurstrøm.
Trine Eilertsen, Aftenposten

NRK har late den poserande Anders Magnus dumma seg ut gjennom heile valkampen, under styring av Kyrre Nakkim. Det blei til slutt så ille med merkelig statistikk og umotiverte avbrot at motpartane Trine Skei Grande og Audun Lysbakken måtte samarbeida for å redda dei barnefattige stumpane.
Andreas Hompland i Dagbladet

Lysbakkens angrep
SV-leder Audun Lysbakken etterlyst dugnadsånd fra regjeringen, før han fortalte at han var skuffet over Ap-leder Jonas Gahr Støre. Jeg synes det store øyeblikket var da Lysbakken bestemte seg for å angripe Støre om flyktningsaken. Det var en overraskende vending, men det var viktig for SV å tydeliggjøre hva som er forskjellen på SV og Ap, hvor SV mister flest velgere. Utenriks- og flyktningpolitikk er et godt felt for Lysbakken, og han gjorde det med et direkte angrep.
Lars Nehru Sand, NRK

Lest
Mandag kveld vil vi vite om Frp's sympatisører, som i noen uker nå har blitt skremt ned i sofaen, gjenoppstår som velgere på valgdagen, om partilederdebattene i TV2 og NRK har en effekt eller om medier og meningsmålingsinstitutter i tilstrekkelig grad har vektlagt resultatene av skolevalget, som viste en kraftig "venstrevind". 
Stein Aabø, Dagbladet

For første gang på 26 år kommer Aftenposten med anbefaling om hva folk bør stemme. Avisen mener det Høyre-ledede byrådet i Oslo bør få sitte etter valget, «med grønnere profil» (Medier 24)

EL&IT-klubben ved Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) i en avisannonse oppfordrer folk til ikke å stemme på Ap, men heller på Rødt, Senterpartiet eller SV ved fylkestingsvalget, annonser i flere aviser går klubben imot «Arbeiderpartiets høyredreide eierskapspolitikk». Det mener LO-nestleder Tor-Arne Solbakken rett og slett er et brudd på LO-kongressens vedtak om et forsterket faglig-politisk samarbeid. (Trønder-Avisa)
Sitater

Oslo Høyre driver ikke valgkamp. Det driver Stangselleri, inkludert utdeling av flasker med Fabivann.
Kjetil B. Alstadheim, DN

Når politikarar no seier noko rart eller uhyrlig, og det har skjedd nokre gonger dei siste dagane, så lurer eg på om det kanskje er slik at dei faktisk meiner det. Eg er derimot slett ikkje så sikker på om veljarane deira meiner det. Mykje tyder på at dei ikkje gjer det. I alle fall ikkje alle.
Are Kalvø i Aftenposten

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet i Bergen har en god og troverdig plan for hvordan kommune­økonomien skal håndteres.
Sigvald Sveinbjørnsson, BT

Med et maktskifte i Bergen kan vi ende opp med en skole der elevene ikke kan gangetabellen. (Bergen Høyre)
Eg har alltid stemt på det same partiet, men det er lenge sidan eg blanda partiets standpunkt og kandidatar og alliansar inn i stemmegivinga.
Andreas Hompland i Dagbladet

FpU oppfører seg som sirkusartister
Sandra Borch, Sp

Hagen erkjenner at han er i utakt med folket, særlig de unge. Et elendig skolevalg tyder på det. Men, dette er fordi han selv ligger i forkant, mener Hagen. Når populisten mister sitt folk, blir han altså profet.
Anne Marte Blindheim, Dagbladet

Klimabevegelsen er mer konstruktiv enn før. Men det snakkes ikke nok om utfordringene ved det grønne skiftet.
Paul Johan Sandøy, tidl. leder Unge Høyre

 Blogglisten

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar