tirsdag 8. september 2015

Fem dager igjen

Gjennomsnitt fem  siste målinger: RV 2,5 (+1,0), SV 4,3 (+0,2), Ap 32,1 (+0,4) MDG %,3 (+4,4) Sp 7,1 (+0,4), KrF 5,4 (-0,2) V 4,9 (-1,4) H24,6 (-3,4), Frp 10,6 (-0,8)

 Pollofpolls

Lyngen: Ap -2, Sp -1, MDG +1, Andre +21
Hamar: Ap -3, H -1, Frp -1, SV +1, Sp +1, KrF -1, V +1, MDG +2
Eid: Ap +2, Frp -1, Sp +1, MDG +1, V -3
Sandnes: Ap +4, H -5, Sp -1, KrF +1, MDG +1
Stavanger:  H -3, KrF -1, V +1, MDG +3
Sauda: Ap -2, Frp -1, Sp +3
Sogn og Fjordane fylkesting: Ap -2, H -2, Frp -1, SV -1, Sp -1, V -1, MDG +1
Gran; Ap +1, Frp +1, Sp -1, Sv -1, V -1, Andre +1
Lunner: H -4, Frp +2, MDG +1, Rødt +1
Ringsaker: Ap -4, Frp  +1, H +1, Sp +2, V -1, MDG +2, Andre -1
Nordreisa: Ap -2, Frp -1, SV +1, KrF +1, MDG +1
Nannestad: Ap +1, H -2,  Frp -1, KrF +1, V -2, MDG +1. Andre +2
Lillesand: Ap +3, H -5, SV -1, V +1, MDG +1, Andre +1|
Narvik: Ap -3, H +1, Frp -2, SV +1, KrF +1, V -1, MDG +2, Rødt +1

 

Skolevalgene
 
Høyre er den desiderte taperen med et fall fra 28,2 til 18,4 prosent dersom prognosen slår til.
Fremskrittspartiet faller 3,9 prosentpoeng til 11,7 prosent, den laveste oppslutningen Siv Jensens parti har hatt siden skolevalget for 22 år siden.
Ved siden av Ap, kan også Miljøpartiet De Grønne kalles vinnere i årets skolevalg, ifølge TV 2-prognosen. Partiet mer enn dobler oppslutningen fra 3,0 til 6,8 prosent.
For de andre partiene viser prognosen følgende oppslutning: SV får 6,9 prosent (+1,9 prosentpoeng), Venstre 6,8 (+0,1), Sp 5,8 (+1,6), Rødt 4,5 (+0,8), KrF 3,4 (+0,6), andre partier og lister 5,4 (-1,5).

 

Asylterning


NOAS har evaluert de ulike partienes asylpolitikk,   gjennomgått programmer, og sett på hvilken politikk partiene har ført i praksis og hvilke uttalelser og forslag de har framsatt,
Kriteriene for vurderingen bygger på NOAS’ visjon og verdier; humanisme, rettssikkerhet, solidaritet med asylsøkere, Norges internasjonale forpliktelse, respekt for FNs anbefalinger om hvem som skal gis beskyttelse.
5: Venstre, Rødt, MDG, SV. 4: KrF, 3: Sp. 2: Ap og Høyre. 1: Frp.
Later for ofte som om andre målinger ikke finnes
Både nasjonale og lokale meningsmålinger kommer jevnt og trutt nå i valgkampinnspurten. Utslag som meget vel kan skyldes statistiske tilfeldigheter, trekkes frem og kommenteres. Men all erfaring tilsier at det å se på helheten, gjerne et gjennomsnitt av ferske målinger, gir et mer presist inntrykk av status og utvikling enn å trekke frem en enkelt måling. Når en avis eller TV-stasjon har betalt for en måling er det forståelig at de vil lage en eksklusiv nyhetssak på den, og selvsagt er en måling en nyhet som er verdt spalteplass. Men når kommentatorer skal komme med sine vurderinger, eller journalistene innhente reaksjoner, bør de basere seg på all tilgjengelig informasjon, ikke et lite utsnitt
Jan Arild Snoen i Aftenposten

Kampen om fylkene
Summerer jeg opp, så ligger fortsatt Ap an til å forsvare sin topposisjon i samtlige ni fylker de i dag har dette vervet: Østfold, Hedmark, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark. Men Østfold og Møre og Romsdal har tettet seg til og begge steder har opposisjonen og Høyre en reell sjanse til maktovertakelse. Ap har på sin side ok muligheter til å overta i Telemark, Buskerud, Troms og Hordaland.
I fylkene Akershus, Buskerud, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland holder jeg Høyre som favoritt til å forsvare sin frontposisjon.
Senterpartiet har en ok sjanse til å beholde sin fylkesordfører i Telemark og vinne en ny i Sogn og Fjordane.

Svein Tore Marthinsen, valganalytiker

300.000 bestemmer seg valgdagen

Ved de siste valgene har stadig flere bestemt seg stadig senere. En av tre lander først i løpet av den siste uka. Litt over en av ti – rundt 300.000 – bestemmer seg først valgdagen.Valgforskningen viser at også de som bestemmer seg i siste liten, sprer sine stemmer jevnt utover. Da gjelder det for partiene å ha medvind i innspurten, overbevise tvilere og mobilisere sofavelgere. Velgere på vandring tar sjelden turen over hele regnbuen. Helst går de til en nabo, som fra SV til Arbeiderpartiet eller fra Fremskrittspartiet til Høyre. Men noen ganger rakner det helt for et parti. For to år siden opplevde SV at bare 22 prosent av velgerne fra 2009 holdt fast ved partiet i 2013. Da lakk det i alle retninger, viste valgundersøkelsen fra Institutt for samfunnsforskning og SSB.Andre partier er derimot velsignet med et stødig grunnfjell, og sterkest står KrF. Ved stortingsvalget for to år siden hadde KrF en andel av lojale velgere på 88 prosent fra 2009-2013-valget.  (NTB)

"Partisk og venstrevridd i NRK"

At NRK for ofte er venstrevridd skyldes en mangel på interesse, innlevelsesevne og kompetanse. Flertallet av journalistene står til venstre, og mange av dem bryr seg ikke nok om det krevende arbeidet det er å opptre balanser.
Om valgsendingen sist fredag: Programlederne er partiske. De greier ikke å stille like kritiske spørsmål til alle, men viser klart større sympati med venstresiden enn med høyresiden.Programlederne kan ikke sakene godt nok. Fremfor selv å stille gode spørsmål, sender man bare spørsmål fra én debattant videre til en annen. Programmet er dessuten ubalansert, fordi en rekke spørsmål eller «vinkler» på levekårsforskjellene i Oslo ikke blir belyst.
Kristin Clemet, Civita

MDG – i blokk eller ikke?

MDG profilerer seg som blokkuavhengig, men det er lite synlig i partiets venstreorienterte program.  MDG ønsker en sterk statsmakt eller svært detaljert lokal styring, høye offentlige utgifter og avgifter, høye skatter. Partiet er dypt mistenksomme til økonomisk vekst og vil avvikle norsk oljeindustri innen 20 år.
Bård Larsen, historiker og prosjektleder i den liberale tankesmien Civita

Vår plan er ikke å nasjonalisere økonomien og avskaffe det private næringsliv. Partiet er ikke en konspirasjon, men består av engasjerte mennesker som støtter opp om et felles prosjekt. Det relevante er om partiet aktivt knytter seg til en blokk eller ikke. Det gjør ikke De Grønne, og så lenge begge blokker er interesserte i å prate med partiet, så er partiet interesserte i å prate med dem. Slike samtaler står derimot i fare om høyresidens sikkerhet på at De Grønne ikke vil støtte dem er et vitnesbyrd over egen miljøpolitikk.
Anders Skyrud Danielsen, komm.rådgiver, MGD

Etter mitt skjønn ligger MDGs politikk på de aller fleste områder utenfor deres kjernesak miljø og klima nærmest AP og SV. r vi tre indikasjoner på at MDG ligger nærmest venstresiden. Den første – samarbeidskonstellasjoner så langt. Den andre er hvor partiets velgere kommer fra, og den tredje er hva disse velgerne mener. Et parti med velgere til venstre som plutselig samarbeider til høyre vil stå i stor fare for å miste velgere
Jan Arild Snoen, Minerva

Utdatert forestilling

I altfor mange år har politiske kommentatorer sovet i en utdatert forestilling om at kampen mellom rødt og blått fortsatt definerer de viktige politiske forskjellene i Norge. Men hvis menneskehetens viktigste utfordring er å få til en bærekraftig utvikling og løse klimaproblemet før kostnadene blir for store, ja så må den viktigste politiske skillelinjen være hvordan man vil løse dette. I valgkampen snakker både Høyre og Arbeiderpartiet i store ord om det grønne skiftet i norsk næringsliv, og grønn by- og tettstedsutvikling. Men i de store viktige sakene i vår tid er de to partiene når det kommer til stykket helt like som to dråper olje.

Hilde Opoku og Rasmus Hansson, talspersoner Miljøpartiet De Grønne

Veien til makt gjennom samarbeid

Det er helt sikkert mange i MDG som vil ha generøse velferdsordninger, og som ser med skepsis på rike kapitalister. Men det er klimakampen, ikke sykelønnen, som er partiets raison d’etre. Ja, kanskje er det lettere å kjøpslå med MDG enn med KrF, hvor motviljen mot rikdom stundom kan anta religiøse, ikke bare pragmatiske, proporsjoner. Hvis MDG spiller sine kort riktig, kan det erstatte Senterpartiet som Stortingets fremste hestehandler….. Kanskje viser det seg vanskeligere enn man kunne håpe å kjøpslå med MDG. Men veien til makt går gjennom samarbeid, og da bør ikke nye konstellasjoner avvises før de analysert skikkelig.
Nils August Andresen, Minerva

Det som har vært styrken deres kan bli til en svakhet. Nå er det et parti med en helt annen medlemssammensetting. De skal lage et nytt program fram mot neste stortingsvalg. Nå har der vært en massemobilisering, mens nå blir det en politisk «fight» over partiprogrammet. Man kan få en brytning i partiet over hvor pragmatiske og realorienterte man skal være versus hvor ideologiske partiet skal være framover.
Lars Nehru, NRK

Venter til etter valget

Oslo kommune vil ikke offentliggjøre de 8000 feilene som er gjort i eldreomsorgen i byen siden januar 2013, før etter valget - Det virker til at byrådet har blitt presset til å gi innsyn, men så gir man litt tid for å gå gjennom feilene, sier Arne Jenseni Norsk Redaktørforening, som mener det er en feiltolkning av byrådet at de kan gå gjennom feilene før de skal offentliggjøres.
- Det jeg og andre partier har vært med på å vedta på Stortinget er at parlamentariske kommuner og fylkeskommuner skal kunne ha noen interne samtaler. I det vedtaket tar vi kritikken fra Arne Jensen og andre veldig alvorlig, sier Hadia Tadjik, (Dagbladet)


Kler seg naken

I en ny valgkampvideo fra SV kler skuespiller Leif Dubard (84) seg splitter naken. «I dag skulle det vært Anne som vasket og stelte meg. En jeg kjenner. Men sånn er det ikke. I dag er det en fremmed som tar seg av meg. (...) Det er så mange som har sett meg naken at jeg like gjerne kunne kledd meg naken for hele landet», lyder budskapet mens den eldre mannen tar av seg plagg for plagg.
– Jeg syns det er spennende at partiets politikk endrer seg med livsfasen til velgerne deres. Stadig flere av dem får eldre foreldre, hvilket bringer med seg nye utfordringer. Det er også interessant at de har laget en video for å vekke oppsikt. Det gjør de gjennom å vise noe som fortsatt er tabu i det norske samfunnet: Gamle kropper i forfall. (Anders Todal Jenssen, valgforsker, tiL VG)

Landet valgrundt

Heidi Lundstedt sitter på fylkestinget for Høyre og vil være partiets ordfører i Os, Hedmark. Men ved årets kommunevalg må hun legge Arbeiderpartiets stemmeseddel i urna. Hun manglet ett navn for å klare å stable på beina en fellesliste med Fremskrittspartiet i Os kommune.– Jeg hadde seks navn, men trengte syv. Derfor må jeg stemme Ap (ABC Nyheter)

Listetoppen til Kystpartiet i Fjell vart forferda då ho oppdaga at det var KrF sine kommunesetlar ho hadde lagt inn i eiga partibrosjyre, saman med fylkessetlane til Kystpartiet. (BT)

Statsminister Erna Solberg (H) avlyser et besøk på Unge Høyres skolevalgvake i Oslo tirsdag kveld for å delta på et møte i Bergen Høyre.

Vi vil satse på et akseleratorprogram , der staten satser 250 millioner. (arbeiderpartiet.no)
 

Blogglisten
 

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar